Thursday, October 28, 2010

masanya hampir tiba........

sedang asyik study sorang2 for final exam ni saje je tengok2 folder yg ad pic2 kngn spnjg d ukm...
waaaaaa....=( sedih rasenya tibe2..
rasenye korang taw sbb ape.... huhuhu
sbb tinggal satu sem je lg rupenye kt kat ukm ni....
mcm tak caye je kn.. jap je rasenye.. mcm br smlm kt jmpe..
mcm2 kngn yg tercipta .. especially bersama geng2 dakwah 08.. batch yg paling best bg aku kat ukm nii.. heeeeee... kwn2 yg baik, spoting n ceria sntiase.. walupun kdg2 xsependapat n sehaluan tp ukhwah antara kami erat.. mcm2 cerita antara kami semua.. kat kolej pun same..
byk cerita yg terjadi, mcm2 kisah yg terpatri d hati n akn d ingati...

d sini aku belajar erti sebuah persahabatn...
aku belajar erti sebuah percintaan...
aku belajar erti sebuah pengorbanan...
aku belajar erti kesungguhan n kerajinan..
mcm2 lg yg aku belajar...
mcm2 jenis n ragam kawan2 aku jumpa...


kembali kpd tajuk.. huhu
so... ape lagi kwn2 ku sekalian..
kita cipta la seberapa byk kenangan, cerita n memori bersama...
tahun depan dengar2 cite ramai lak cosmate yg nk kawin.. bagusla..
ALHAMDULILLAH... smg sgala urusan d prmudahkan..
aku...????????????
hahahahahaha
insyaALLAH... klu ad jodohnya tu akn dptla kad jmputan dr aku..
doakan la yg terbaik utk aku..
aku tgah tggu someone ni.. hahahha.. xde la... aku tggu gak ni sape la calon suami aku nnt kn.. hehe... just wait n see la.. hahaha.. ape la aku merepek ni,,,
tp btul la.. wat mse skrg xnk pikir dlu soal ni.. nk fokus bljr dlu.. andai ada jodoh aku dgn dia Alhamdulillah... aku suka sgt.. tp andai antara kami xd jodoh nk wat cmne..
aku xprnh putus berdoa agar aku d temukan dgn org yg bnr2 dpt menjadi IMAM dlm hdupku.. huhuhu..
aku nak bahagiakn mak n ayah ku dlu... aku nk balas jasa mereka...
aku nk mereka gembira dgn kejayaan ku.. insyaAllah..
aku nak capai apa yg aku citakan selama ini.. banyak tu cita2 aku.. haha...
rilex.. slow2.. rezeki ad d mne2..

ok la. duk merapu ntah pape jek.. saje jek.. tgah study ni sbnrnye.. tp hati ni bermasalah sikit.. asyik rindu jek.. huhu.. ape ubatnye ek.. rindu kat sume insan tersayang.. klu blh time ni nk mereka semua ada dpn mata.. tp apakan daya.. jarak memisahkan.. tp....
mereka semua sentiasa ad dlm hati ni.. bersama ku kemana saja..sentiasa ku sebut dalam bisikan doaku..

wat semua kwn2 good luck tuk paper seterusnya.. wish u all the best.. love u all..
take care.. smile always... salam...

Tuesday, October 26, 2010

jom lumba lari.... 1...2...3.... go!!!! yeahhh...

1..... 2..... 3...... go !!!



1.....2.....3..... go !!!!!

bermulah pecutan terakhir menjelang hari peperiksaan di UKM bagiku..
aku akn terus berlari.. berlari dan berlari untuk sampai ke garisan penamat..
mungkin masih jauh tapi aku akn cuba dan berusaha selagi aku mampu..
perjalanan hidup seorang insan tidak pernah terhenti selagi hayat masih dikandung badan..
so.. teruskan perjuangan anda..
selangkah demi selangkah menuju Al-Falah demi mencari dan mendapatkan keredhaan ILAHI.. insyaALLAH..
  1. 27/10/2010 (12pm) - PSIKOLOGI MASYARAKAT ISLAM
  2. 29/10/2010 (8.30am) - TEKNOLOGI MAKLUMAT DAKWAH
  3. 31/10/2010 (12pm) - ADAB AL-IKHTILAF
  4. 1/11/2010 (3.30pm) - KAUNSELING ISLAM
  5. 10/11/2010 (8.30pm) - METODOLOGI DAKWAH MUSLIM
maka di saat2 akhir ni barulah bertungkus lumus menghafal dan membaca semua nota..
selalu baca jugak tapi cuma kali ni lebih serius..
lagi seronok study sorang2 dalam bilik daripada study ramai2..
study group perlu juga bila ad yang xfaham..
kalau study ramai2 xleh nak fokus..
yela tgok org semua khusyuk study akn mengganggu konsentrasi kita.. huhu..

ok.. selamat maju jaya kepada semua sahabat terutamanya dakwah08 modul kauseling, pengurusan dan komunikasi .. bitaufiq wannajah... smg d permudahkan urusan oleh ALLAH..
GOOD LUCK !! JIAYOU!!!..

salam jihad semanis perjuangan



Monday, October 11, 2010

UKM - SEKINCHAN - Sg.BESAR - UKM ..

bermula pengembaraan kami..


9/10/2010 (sabtu) -11 pagi --> bertolak dari ukm dgn kerete bersama teha, huda n Qib ke kg asam jawa parit 11 pasir panjang, sekincan selangor D.E....

pukul 2 ptg smpailah d rumah kwnku Mariatul Qibtiah (Qib).. sampai2 je mak qib da siap masakkan asam pedas.. sedap.. ad pulak tempe goreng emm lagilah.. tu la selera jawa.. mmg mantap.. pastu rehat2 jap.. paling best ad baby name dia halimi.. ya ALLAH comel sgt.. tembam pipi die .. geram aku tgok.. hehe..


ni adik bongsu qib, halimi.. br 7 bulan..


kul 5 ptg g jln2 kat tepi laut.. time tu air tgah pasang n ombak kuat memukul pantai.. seram , tapi boleh pulak ktorg duk minum2 kat kdai minum ats laut tu.. hehehe.. ape lagi ktorh pun mulakan sesi fotografi.. hahaha.. pastu g jln2 kat sawah padi yang sedang menghijau..wahh.. Alhamdulillah sungguh tenang ku rasakan.. 1st time g sawah masetu.. huhu.. Subhanallah.. alangkah indahnya ciptaan Tuhan.. da mgrib n kami pun balik.. malam tu lepak2 tgok tv.. layan cite kat tv3 tu, cinta musin luruh.. best pulak da lme da lyan tv sgt.. hehe..








ni pulak pantainya .. air tgah pasang n mengganas..



ni la sawah padinya.. sedang menghijau..




10/10/10 (ahad)---> esoknye pg2 pas sarapan g ronda2 kat sawah, nak tgok org2 keje sawah.. pastu singgah kat satu tmpt ni, ade sorg makcik namenye Che' Lia.. tgah menyulam padi ( klu xsilap la) hehe.. kami g la bual2 dgn dia.. konon peramah la.. haha.. pastu dia ajk g umah dia dkt situ.. kami pun masuklah.. dpt mkn ketupat palas n rendang.. emm sedap.. dgn teh 0 panas n kuih kapit,, hehe.. org ckp rezeki jgn d tolak.. huhuhu.. tu la namenye rezeki.. teringin nk mkn last2 Alhamdulillah dapat gak...
balik dlm kul 10 lebih ktorg siap2 n mak qib masakkan rojak.. mkn la dlu.. pastu g kenduri kawin umah mak anjang coursemate ktorg ( sh) kat kg sg limau n g uma coursemate ktorag ( zahrul) kat kg sri aman, sg besar..

smpi2 kat uma mak anjang sh adik dia si ami tu tgur.. dia ckp "nape kak iqa xdtg uma raye.. aritu ckp nk dtg" hehe sorry dik jauh la.. huhu.. rndunye kat dak2 tu.. dapat peluk n cium dak kecik 2 org tu.. melepaskan rindu.. jmpe mak dia. opah dia n makcik2 dia y len.. nk g uma dia xsmpt la.. xpe la ye len kli nnt time dia kawin ktorg g ramai2.. hehehe..

pas mkn2 ktorg grak g umah si zahrul ni.. bkn dia kawin tp abg dia.. xlme lagi turn dia la kot.. haha.. insyaALLAH.. si ami n sofia tu nk ikut ktorg n ktorg pun bawalah.. punye la si sofia tu manjenye dgn aku.. xnk jln nk aku dukung.. mkn pun xnk org lain suap, nk aku jugak.. haha.. tp best sgt layan bdk2 tu.. ( da ad ciri2 seorang ibu ni) hahaha.. insyaALLAH.. xlem lg la kot.. hehehe.. berangan jek.. bljr pun xabes lgi.. keje pun lom ade..haha.. tiba2 tgah mkn si kecil tu nk terkencing, dia xpakai pampers, so aku asyik pesan klu nk kencing cakap taw.. masa tu br nk mkn, da aku cpt2 bw msuk uma n cr bilik air.. haha.. mcm bw ank je msetu rasenye.. hehe.. pas mkn lepak2 dgn dak2 len yg dtg ( adik beradik angkat sg berangan n mak angkat dyorg dr jhr)..
pas lepak2 tu kami pun pulang ke rumah qib semula..


ni kat uma mak anjang sh..

..

ptg tu kepenatan masing2 tertido.. ptg2 tu g round2 sawah lagi.. haha.. menikmati keindahan petang..

mlm tu kul 9 mlm kami bertolak balik ukm .. sblm balik dpt mkn pecal , sambal sotong n laksa .. hehe byknye aku makan semenjak dua menjak ni.. huhu nape ek..?? sllu mkn skit jek.. papelah.. selagi ad rase nk mkn mkn jek.. hehe..

dlm kul 12 sampilah aku di bilik k19c406, IZISh..penat .. wlupun bkn aku drive.. aku berani cme aku xyakin, takut n org pun xcaye dgn aku nk bw.. hahaha.. bw ank org len tu .. bahaya klu ape2 berlaku nnt.. klu aku sorg2 je xpe la..Alhamdulillah segalanya selamat.. maka berakhirlah percutian kami.. xpuas lagi sebenarnya tapi nnt la lain kali smbung jln2 lg.. hehe..

and NOW --->>> time tuk siapkan segala kerja n assignment yg tertangguh.. 2 mggu lg nk exam. so prepare la apa yg patut.. thanks a lot teha, huda , qib n family qib.. insyaALLAH ad masa pnjg umur nnt kt jmpe lg.. ok jom kita siapkan kerja... jgn main2 n jln2 jek.. hehe..

Saturday, October 9, 2010

Nak jadi APA..????????/

persoalan ni aku tujukan untuk diri aku sendiri...
nak jadi apa haa???
da masuk tahun akhir kat ukm ni.. sem depan sem last, insyaALLAH.. aku harap dpt tamatkan pengajian dgn jayanya..aminn..

tapi persolan ini sering tertanye2.. kwn2 pun fikir yg same.. nak jadi ape ek pasni..?? dr dulu lg aku minat pendidikan, konon nk jd cikgu, tp sampai interview je.. pastu xdpt smbg degree pendidikan n masuklah aku ke UKM ni.. tp xpe, aku xmengalah, niat nk jd ckgu tu ttap ade, may b aku leh amik KPLI or JQAF pasni.. aku harap2 sgt ade rezeki dlm bdg tu.. klu takde pun xpe la.. mgkin bukan rezeki aku, ALLAH lebih tahu apa yg terbaik untuk kita kan..??

mgkin klu ak xjd ckgu tapi dpt suami seorang cikgu ( haha berangan jap).. mgkin jugak kan... insyaALLAH.. kt xtaw apa akan brlaku pd mse akn dtg.. kt hnya merancang.. klu blh kerja tu aku harap ada la perkaitan dgn apa yg aku belajar kat ukm ni.. klu kene anta kat sabah n sarawak..?? kwsn pedalaman..?? kg org2 asli..?? hmmmm insyaALLAH.. rezeki ada kat mane2.. yg penting niat keje yg ikhlas kerana ALLAH..

ALLAH is the only ONE..