Saturday, December 17, 2011

~ suatu waktu dahulu ~ d hati selamanya ~



cube tgok pic atas ni.. comel kan shbt2 sy semua =)

Salam semua.. hrp2 semua sihat .. malas nye maw update ini blog.. dlu time belajar rjin la sikit sbb byk story.. tp la ni kan takde apa yg menarik..

Emmmm aku taw saat ni mst kamu sedang merindukan saat kt bersama dulu kan.. ye la tgok status2 korang pun ak taw .. hehe.. >> d tujukan buat sahabat2 dakwah08 n especially bb family << aku pun same.. sllu je teringat waktu2 kt brsama dulu.. belajar sama2, makan sama2, lepak sama2, jalan2 sama2, berprogram sama2, wat asingment sama2, suka duka kita kat ukm yg sentiasa bersama… Ya ALLAH betapa ku rindukan mereka.. tapi aku taw kt xkn bersama selalu tapi kamu akan tetap ad d dlm hati..

Minggu pertama d ukm di Kolej Ibu Zain (KIZ) aku kenal dgn kwn2 satu kolej time orientasi.. kenangan mula tercipta.. di KIZ juga aku telah berkenalan dgn shbt2 satu jabatan dan hingga kini kami adalah sahabat baik.. Yuni, imah, liya, wan, shah dan azam .. ad la sorang mamat tu konon nak kenal kot, bkn tnye nme tp soalan 1st dia tegur aku “awk ni dak kelantan ke..??? .. hahaha tang mane aku nmpak mcm org kelantan ni..?? saya org jhr la awk …. Klu ye pun nk kenal tnye la name dulu.. hahaha.. sape la org tu kan…

eh korang ingat lagi x, hari pertama kuliah kita pakat g sama2 ikut tangga belakang blok C lelaki tu.. biasala baru 1st year kan, x berani la sorang2.. paling xdpt di lupakan st kisah d waktu ptg aku dgn yuni n bdk sorg tu g fak, boleh pulak dak tu tanya kat seorang lecturer tu bangunan ni tutup kul bpe.. tergelak la lecturer tu dgr soalan kami.. (tp lecturer trsebut yg juga bekas penyelia tesisku da kembali ke rahmatullah pd sem akhir pengajian kami..xsmpat beliau nilai tesis aku, Al-Fatihah buat Allahyarham dr Redzuwan) .. masa 1st year kt semua selalu sama2 kan.. smpaikan wat asingment xtdo malam .. tapi pas msuk 2nd year kt d pisahkan dgn 3 modul yg berlainan, maka xla dpt g class sama2 lagi, tapi kt still study sama2 n lepak sama2 n jalan sama2 kan.. aku sgt syg korang...

aku ad seorang sahabat baik, sejal f6 aku kenal dia, antara kami ad keserasian dan byk persamaan, sbb tu la hubungan kami rapat mcm adik beradik, kemana pergi mst nk sentiasa brsame.. dak2 pun da fhm .. tu la dia fatihah atau lebih mesra dgn panggilan teha.. mmg xsgka la dpt 1 U dgn dia, sbb kami mohon 1st choice u yg len2.. mgkin da jdoh dlm persahabatan kami.. Alhamdulillah ad sahabat yang sgt baik dan memahami, tmpt aku meluahkan perasaan dan berkongsi cerita.. terima kasih teha .. smg apa yg kt impikan akan menjadi kenyataan. Doaku sentiasa mengiringimu.. love u.. =)

kat jabatan kwn2 semua baik2.. sampaikan rmi student agk cemburu dgn keakraban student jpdk.. kami adalah sebuah keluarga besar yang sgt best dan spoting.. saat2 LAD menambah lagi keakraban kami.. korang ad ms nnt dtgla johor g uma family angkat kat ulu tiram.. dtg taw.. kt wat program lagi nnt.. sejujurnya ingin ku katakana aku sgt bertuah berada bersama kalian d jpdk, terlalu byk yg aku pelajari,byk hikmahnya mengapa aku tak msuk utm dlu.. xrugi berada d ukm ni.. syukran jazilan ya asdiqok.. buat sahabat yang byk membantu dan menceriakan hari2 ku kak mawaddah, kak lin, teha, yuni, imah, helma, wan, zai, miza, liya, erni, huda, qiya, enal, shah, bond, pie, azam, bani dan semuala akak2, abg2 n adik jpdk,, uhibbukum fillah.. rindu nk lepak2 study kat "bilik jakma" singgahan ilmu tu, kuar mkn n jln2 same2.. bestnyer.. indah sgt saat tu kan.. smg jalinan persahabatan antara kita tetap teguh dan utuh.. hnya tggal kenangan yg bersama2 dgn kt, walaupun kita semua jauh tp sentiasa d ingati selalu.. pd yg da kahwin tu smg bahagia brsme keluarga.. smg bertambah la ank sedara dakwah08 ni.. hehe.. pd yg dlm proses nk mendirikan rumah tangga, smg d permudahkan, dan pada yg masih tercari2 smg bertemu insan yg terbaik demi masa depan yg gembira, bahagia dan dilindungi sentiasa..

d ukm juga aku kenal dgn seorang hamba Allah ni, bagi aku dia org yang sgt baik walaupun agak degil kdg2 tu, tp biasala tu kan.. sbg sahabat baik, aku doakan smg dia berjaya dlm karier dan bahagia brsama keluarga yg trsyg.. aku xpernah lupa kata2mu, aku sentiasa mendoakan kamu.. aku harap kamu xkan pernah melupakan aku walaupun aku sudah tiada d dunia ini.. ukhwah dan mahabbah yang terbina xkn pernah putus walaupun dua dunia memisahkan kita..

pd adik2 yg sgt baik dan sllu amik berat pasal akak.. terima kasih.. bersyukur dp kenal dgn kamu semua.. jge diri baik2.. smg terus berjaya.. da berjaya nnt jgn lupa akak pulak taw.. akak syg kan kamu n anggap kamu mcm adik akak juge..

buat sahabat2 semua maaf andai ada terlepas kata, terlanjur bicara, terguris hati dan perasaan, terngumpat atau terngata, andai ada jnji yang terabai.. kemaafan ku pinta.. smg ALLAH sentiasa merahmati kalian dan dipermudahkan segala urusan agar kalian mendapat kejayaan dan kebahagiaan d dunia n akhirat..doakan kejayaan bersama.. insyaALLAH.,

aku sgt berharap agar kerinduan ini akan terubat.. suatu hari nanti jika masih d pnjgkan umur dan d beri kesihatan yang baik kt akan dpt bersatu kembali.. insyaALLAH.. =)


Wednesday, July 20, 2011

~ saje2 ~

Assalamualaikum..

Buat semua sahabat yg di sayangi..

Apa khabar semua.. d harap sht2 belaka n sentiasa d bwh rhmat Ilahi..

Maaf sbb agk sibuk n agak mls nk update blog..

Alhamdulillah.. 29 april 2011 tamat exam sem 6 yg juge sem akhir.. 19 mei 2011>> hari terakhir d ukm lps tamat degree.. lepas anta tesis lepak2 dlu dgn geng2.. especially my lovely family brip2.. pengajian degree d Ukm telah tamat.. 3 tahun berlalu.. amat cepat d rasakan.. mcm baru je msuk ukm ni.. blum puas belajar.. byk lagi ilmu d perlukan.. insyaAllahm klu dpt n ad rzki nk smbung mster.. tp.. krg ni kene cr keje dlu.. cr duit dlu.. smbil keje t bleh bljr.. smg Alah permudahkan urusan ku ini.. aminn…

Balik uma dgn hati yg tenang n gembira.. kat uma pulak sibuk kms brg2 utk pindah rumah.. Alhamdulillah rumah yg dibina bersebelahan rumah pakcik yg juge rumah arwah nenek telah siap daan boleh diduduki.. 21 mei 2011 .. malam pertama tdo kat uma baru tu.. fuhhhhh mmg penat la mengemas.. lagipula nk wat kenduri kawen.. to dgn adanya bantuan drp pakcik, mkcik n ank2nya dan kerjasama semua keluarga segalanya d rasakan mudah.. wlupun sayang dan berat hati nk tgglkn uma lme yg juge uma pusaka dr atuk tp terpakse la… xpe ad hkmah d sebalik semua ini.. seronok sgt dduk sni.. ank2 pkcik yg juge sepupu2 aku sebelah uma ni bleh d jdkan kwn.. lg2 ad budak2 kecik.. lg la best sgt..

Sunday, May 15, 2011

~ i want to say something ~


salam..
ape citer korang arini..
hope baik2 saja..
saat ni sbnrnya tgah xd mood..
down sgt2 ~~~ xtaw la kenapa...
i need my own life..
plezz leave me alone...
sunyi sgt rase ble mereka xde.. really miss them..
RINDU sgt ..
rase sunyi tnpa gelak ketawa, gurau senda, senyuman mesra mereka...
huuuuu.... =(

aku tertarik dgn kata2 ni :

Andai diri dilanda duka,diselimuti sengsara,diuji dan hmpir rebah..
byk ucpkan "HASBUNALLAHU WA NI'MAL WAKIL" mksudnya:cukuplah Allah itu mjadi pemberi petunjuk & sebaik2 penolong.(al-furqaan:31)..

sesungguhnya ALLAH sebaik2 tempat kita mengadu dan meminta pertolongan..

buatmu sahabat.. maafkan aku kerana tidak dapat menjadi yg terbaik utkmu..
aku tahu ada org yg lbih baik n layak selain aku dan
bakal menjadi sebahagian hidupmu..


pesananku utk semua

" don't ask or say anything if U don't know the truth of everything "



~ berbicara dalam hati ~

terlalu byk yg nk d luahkan oleh mulut..
tapi.................
semua terpendam ...
tak terluah....
so hnya mmpu berbicara dalam hati..
bkn x tahu nk ckp ape..
tp x tahu nk ckp cmne..
whatever...

just nk minta maaf pd shbt2 baik, shbt dkwah08, shbt2 ukm, smka, sdpb n semua yg mengenaliku ..
maaf jk ad sebarang salah n silap.. kt ni insan yg lemah dan sllu wat silap..

kepada shbt2 yg byk memberi nasihat dan teguran.. syukran jazilan..
sgt2 menghargainya.. syukur pd ALLAH sbb kurniakan aku shbt yg sgt2 baik..
indahnya saat bersama korang xkn aku lupekan..
sedih sebenarnya nk berpisah..
kita bertemu dan berpisah kerana ALLAH..
setiap pertemuan pasti ada perpisahan..

hnya ALLAH yg dpt bls jasa baik semua..
doakan sy agr dpt mncapai impian n cita2 sy ..
nk jd seorang pendidik..

pd yg da nk kwen tu jgn lupe la jmput yer.. hehe..
nk tggu turn sy lmbt lagi .. kerjaya xd lg.. kewangn lom mencukupi ..
calon..??? rasanyer xde lagi.. heeeeee =)
pape hal roger2 la phone n kat fb dakwah08..

utk terakhirnya sy syg shbt2 sy..

~Andai hari ini aku terlalu gembira, sedarkanlah aku dgn amaran2 Allah

Andai ku bersedih tanpa kata,pujuklah aku dgn tarbiah Pencipta

Andai ku lemah tak berdaya,ingatkanlah aku dgn kehebatan syurga

andai antara kita ada tembok yang memisahkan, ajaklah aku meleraikan segera

....Andai pernah hatimu terluka, luahkanlah agar aku berubah...

& Andai esok ku lena tanpa terjaga...iringilah lenaku dengan kalungan doa n fatihah..

Ukwah kita utk selamanya......InsyaAllah ~




Saturday, May 14, 2011

~ new family ~ love U ~

9 mei 2011 .. Isnin ..
muncullah sebuah keluarga baru ...
saya sangat gembira bersama mereka ..
kerana mereka sentiasa ada bersama saat susah dan senang ..

Along > Kak Mawaddah
Angah > Helma
Ude >Yunie
Acik >Kak Lin
Alang > Teha
Andak > Erni
Ateh > Fiqa
Ucu > Imah

ye itu la mereka..
rasa lebih rapat dan bahagia dengan panggilan itu ..
insyaAllah.. semoga Allah mempermudahkan dan membantu kami menjaga ukhwah itu.. insyaAllah ..

3 tahun d Ukm,, mcm2 jenis org kt jmpe..
nk cr kwn yg btul2 serasi .. susah sangat..
syukur sebab mereka ini adalah antara sahabat yang baik yg Allah kurniakan pd ku.. indahnye dan bahagia ku rasa..

tapi saat ini masing2 telah membawa haluan sendiri.. al-maklumlah da abes degree. insyaAllah jmpe time knvo nnti n may b klu ad rzki kt smbung master same2.. insyaAllah..

aku sangat merindui mereka.. Ya ALLAH.. peliharalah mereka walau d mana mereka berada.. rahmatilah mereka..

waktu menyiapkan tesis kami duduk bersama .. setiap masa bersama .. makan, tdo, jln2, lepak2, wat tesis (sampai siap dan Alhamdulillah da anta da).. 24 hours bersama .. selama 2 mggu jugak lah.. waktu tu makin ku rasa indahnya ukhwah ini .. bangun subuh je mesti mcm2 bunyi ad alarm phone ad.. meriah sungguh.. tapi kdg2 mata x bukak tngan ttup bnyi phne tu .. hahaha.. tp ad la yg bgun awl n kejutkan kmi..
sunyi rse ble mereka xd d sisi..
tp.. Alhamdulillah.. duk rumah pun best sgt sbb ad mak, ayh,abg, akk n adik2.. ad bdk2 lagi...

wat pe ek time2 d abes bljr ni.. tggu keje je la jwbnye.. tp kene gak cari. smg ALLAH permudahkan urusan kt n dpt keje yg baik2 n dpt mencari rzki yg halal..
emmm mls da nk tlis pnjg2.. penat tangan .. hehehehe..
walau ape pon.. smg segalanya baik 2 saje ..
love u all n i'll always miss u .. take care ..

Sunday, May 1, 2011

~ berakhir di sini ???? ~

Alhamdulillah .. 3 tahun d ukm .. maka tamatlah pengajian degree ku.. tggu masa utk konvo je insyaALLAH... opssssss satu lagi.... tesis !!!! huhuhu.. hampir siap ni.. mudah2an d permudahkan segala urusan..
saat2 terakhir bersama sahabat2 satu jabatan mmg membuatkan hati ni rasa sdih... pasni semua sahabat akn bw haluan masing2.. ad yg da nk keje, smbung master n ad gak yg nk kwen da.. Alhamdulillah... rezeki masing2...

aku ..???
dalam perancangan nak sambung master dakwah..
sementara cuti ni nak keje dlu.. keje ape xpasti lagi..
insyaAllah klu ade rezeki jd guru sandaran..
sbb tu la minat aku sebenarnya.. menjadi seorang pendidik.. insyaAllah..

bln 5 ni smpi la habis mjlis kat uma 4/6 aku agk bz skit.. byk urusan kene buat.. so xpk lg soal keje.. emmmmm lg satu kene kms umah... insyaAllah klu xd ape aral akn pindah umah baru.. so perlukan tenaga yg byk nk kms umah..

satu pertemuan yg paling xdpt aku lupakan ialah pas exam paper kajian teks kat ktams.. da la exm sme2 dlm dewan tu.. duduk pun dekat2 jek.. xfokus aku jwb exam,,,, hahaha... pas exam tu jmpa la hmba Allah tu kejap... mungkin itu pertemuan terakhir sbb pasni xkn jmpe lg.. dia dgn haluan dia n aku terus dgn haluan aku sndri...

dinner jabatan n bbq bersama teman2 baik n geng brip2 mmg sgt2 best.. memori sebuah persahabatan yang sangat indah....
Alhamdulillah... smg segala urusan akan d permudahkan oleh Allah.. insyaAllah..

Thursday, March 24, 2011

~ indahnya CINTAMU ~



* ~ Serahkan cintamu pada ALLAH, kelak, kau takkan kecewa~

salurkan rindumu pada Rasulullah, nescaya kau akan merasa bahagia~

suburkan sayangmu pada Ibu Bapa, pasti kau gembira melihat mereka~

siramlah perasaan kasihmu pada Sahabat-sahabat yang mengalirkanmu ke jalan kebenaran~

bersihkanlah HATImu untuk bertemu dengan sekeping HATI suci pilihanNya~ *

( sememangnya cinta ILAHI adalah paling abadi, jangan terlalu mengejar cinta dunia kerana ianya akan membawa banyak keburukan,insyaALLAH jika hati kita diserahkan pada ALLAH, DIA akan temukan hati kita dengan seseorang yang sememangnya layak dan ditakdirkan menjadi IMAM yg terbaik dlm hidup kita )






* ~kerana dalam diamku ini tersimpan kekuatan harapan..

hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata

hingga cintaku yang diam ini dapat berbicara dalam kehidupan nyata~ *

( cinta pada seseorang x semestinya perlu di luah.. doa adalah cara terbaik.. andainya benar ditakdirkan dia untuk kita ALLAH akan beri petunjuk dan permudahkan segala urusan, seandainya bukan untuk kita mohon smg ALLAH memberi kita ketabahan dan kekuatan.. sesungguhnya setiap yang berlaku itu ada hikmahnya.. jgn mudah mengalah.. kuatkan hati teguhkan IMAN.. Tingkatkan CINTA pada ALLAH insyaALLAH akan dpt balasan yang baik.. )